Makine Titreşimi
Bir gemi mürettebatının titreşim alanında kendi çabalarından elde edebileceği en önemli fayda, makinelerle ilgilidir. Pompaların, jeneratörlerin, motorların vb. mekanik durumunu izlemek için nispeten basit ölçümler kullanılabilir. Ayrıca, biraz eğitim ve basit ekipman ile sınırlı miktarda teşhis yapmak mümkündür.
Ancak, ana sevk makinelerini ilgilendiren herhangi bir sorun, titreşim mühendislerine bırakılmalıdır. Bu bölüm tüm bu konuları tartışır, ancak mürettebatın öncelikli olarak dahil olması gereken konuları vurgular: dönen makinelerin teşhisi ve titreşimin izlenmesi.
1. Dönen Makineler
Dönen makinelerde yüksek seviyedeki titreşimin nedenini belirlemek için frekans, genlik ve titreşim yönü gösterge olarak kullanılabilir. Tablo , makinelerde oluşan titreşimlere yönelik yaklaşımlar sunmaktadır.
2. Makinelerin Takibi
Makinelerdeki titreşim ölçümleri, makinenin kapatılması gereken noktaya ulaşmadan önce bozulmayı tespit etmek için periyodik olarak giderek artan bir şekilde kullanılmaktadır. Bu, mürettebatın acil bir durumda bakım yapmak yerine bakım operasyonlarını planlamasını sağlar. Sıklıkla titreşim ölçümleri, daha fazla zaman alan sökme ve İncelemenin yerini alabilir.
Makine izleme ölçümleri genellikle her ay alınır, bu nedenle genellikle gemideki test ekipmanı ve ekip tarafından gerçekleştirilmesi gerekir. Belirli makinelerle ilgili deneyim, daha sık mı yoksa daha az sıklıkta mı ölçüm yapılması gerektiğini önerecektir.
Ölçümler çok basit aletlerle veya çok karmaşık aletlerle alınabilir. Çoğu zaman, aşağıdaki sistem türlerinden birini içereceklerdir:
• Sayaçlı Dönüştürücü
• Filtreli ve Sayaçlı Dönüştürücü
• Spektral Analizörlü Dönüştürücü
Bunların her biri, ihtiyaç duyulduğunda bu bölümde tartışılacaktır.
Hangi enstrümanlar kullanılıyor olursa olsun, ilk adım "temel" ölçümleri elde etmektir. Bakım programında her makine için ölçüm yerleri seçilmelidir.
Makine iyi çalışır durumdayken her makinedeki her bir konumun titreşimi ölçülür. Bunlar "temel" titreşim seviyeleridir ve aynı yerlerde periyodik olarak yapılan ölçümlerle karşılaştırılacaktır. Bir makine elden geçirildikten sonra da ölçümler yapılmalıdır.
Titreşim verilerinin yorumlanmasında genel yönergeler verilebilir. Hem mutlak titreşim seviyesi hem de ana taban çizgisinden değişim önemlidir. Mutlak seviye verilen güvenli çalışma seviyelerini aşarsa, makine kapatılmalıdır. Titreşim, temel ölçüme göre iki kat artarsa, bir sorun olmayabilir, ancak titreşimin artmaya devam edip etmediğini veya stabil olup olmadığını görmek için ölçümler daha sık, belki haftada bir yapılmalıdır. Eğer titreşim taban çizgisi seviyesinden 10 kat artıyorsa, ilgili seviyeleri geçmese bile onarılmalıdır. İki özdeş makine varsa, bunların titreşim seviyelerini karşılaştırmak genellikle yardımcı olur.
Şimdiye kadarki tartışma, bir problemin olup olmadığı hakkındaydı ve problemin doğasına dair hiçbir fikir yoktu. Makinenin nasıl teşhis edileceği, kullanılan ölçüm ekipmanının tipine bağlıdır.
Sadece bir transdüser ve ölçüm cihazı kullanılıyorsa, artan titreşimin frekansına dair bir gösterge yoktur ve ölçüm, teşhiste pek yardımcı olmaz. Bir istisna, yer değiştirmeyi ve hızı, hızı ve ivmeyi veya üçünü birden okuyacak bir titreşim ölçerdir. Yer değiştirme hız veya ivmeden daha fazla artarsa, frekans düşük olur; örneğin bir dengesizlik probleminde olacağı gibi. İvme, hız veya yer değiştirmeden daha fazla artarsa, frekans yüksektir, örneğin rulmanda kötüleşmeye neden olabilir. Sık karşılaşılan sorunların listesi ve ilgili frekans aralığı aşağıdaki gibidir:
Düşük Frekans
-
Dengesiz rotor - yenilmiş, aşınmış, kırılmış parçalar
-
Yanlış hizalama - Önemli eksenel titreşime neden olur
-
Eksantrik miller
-
Kayan kavramalar
-
Mekanik gevşeklik
-
Gevşek temel cıvataları
-
Yağ döngüsü veya kayması - mil hızının yarım veya daha az katı
-
Aşınmış kemerler
-
Ayarsız kayışlar ve kasnaklar
-
Ek burulma titreşimine neden olan değiştirilmiş pistonlu elemanlar
Yüksek Frekans
-
Darbelere Bağlı Titreşim
-
Arızalı rulmanlar - rastgele veya kaba titreşim
-
Zayıf dişliler
-
Kayan kavramalar
-
Sürtünme veya bağlama parçaları
-
Hava sızıntıları
-
Hidrolik sızıntılar
-
Çarpışan parçalar
-
Kırık veya gevşek parçalar
-
Elektromıknatıs tahrikli gevşek parçalar
-
Su çekici
-
Kabarma
Periyodik ölçümler için münferit frekans bileşenlerinin genlikleri isteniyorsa, bir filtrenin kullanılması muhtemelen faydalı olmayacaktır. Aynı veriler, bir spektral analizör aracılığıyla çok daha hızlı elde edilebilir. Bunlardan bazıları maliyet açısından makuldür ve her konum için frekans spektrumunun basılı bir kopyasını oluşturur. Temel spektrumlarla karşılaştırmaları kolaydır ve makine geçmişinde dosyalanması uygundur.
3. Harici Tahrikli Makineler
Bazen bir makine, destekleyici yapısının başka bir makine, pervane kuvvetleri vb. gibi başka bir kaynak tarafından uyarılmasının bir sonucu olarak aşırı derecede titreyecektir. Kaynak belki de frekansı ile tanımlanabilir. Ayrıca titreşim, yakındaki makineler sırayla çalıştırılırken veya seyir halindeyken ve limandayken gözlemlenebilir. Her durumda, bu tür harici olarak uyarılmış makineler genellikle yerel bir yapı veya ekipman sorunu ile aynı şekilde ele alınabilir.